βέρες Jewel Stories

4 αξιοπερίεργα στοιχεία για τα δαχτυλίδια αρραβώνων και γάμου. Εσείς τα γνωρίζατε;

Κοινωνικα

Τόσο η βέρα όσο και το μονόπετρο ανήκουν στα πιο αγαπημένα δαχτυλίδια, αφού διαθέτουν πολύ ισχυρούς συμβολισμούς και είναι ό,τι σημαντικότερο μπορούμε να έχουμε στο χέρι μας. Σίγουρα, γνωρίζετε ότι το μονόπετρο δίνεται από τον άντρα στη γυναίκα, όταν της κάνει πρόταση, και ότι οι βέρες ευλογούνται από την εκκλησία στο θρησκευτικό γάμο. Υπάρχουν, όμως, πολλά ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για τα δαχτυλίδια αρραβώνων και γάμου, τα οποία θα σας εκπλήξουν αν τα διαβάσετε!

 

Δάχτυλιδι βερα

Όλα ξεκίνησαν από μια φλέβα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί φοράμε τη βέρα ή το μονόπετρο στον παράμεσο του αριστερού χεριού; Η παράδοση έχε ξεκινήσει από τους αρχαίους Ρωμαίους, οι οποίοι θεωρούσαν ότι από αυτό το δάχτυλο περνάει η vena amoris, ελληνιστί η φλέβα της αγάπης, η οποία καταλήγει απευθείας στην καρδιά. Οπότε βάζουμε το δαχτυλίδι που δηλώνει τη δέσμευσή μας στο σημείο ακριβώς που έχει απευθείας σύνδεση με την καρδιά.

μονοπετρο Jewel Stories

Τι συμβολίζει ο κύκλος;

Γιατί από όλα τα κοσμήματα διαλέγουμε τα δαχτυλίδια, για να εκφράσουμε την αγάπη και την υπόσχεση για αιώνια δέσμευση στο ταίρι μας; Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του κυκλικού τους σχήματος. Ο κύκλος είναι το κατεξοχήν σχήμα που δηλώνει το άπειρο, αφού δεν τελειώνει ποτέ και το τέλος του συμπίπτει με την αρχή του. Τι καλύτερο σύμβολο, λοιπόν, για να δείξουμε στο σύντροφό μας ότι θέλουμε να ζήσουμε όλη μας τη ζωή μαζί του; Για αυτό το λόγο, άλλωστε, είναι σε κυκλικό σχήμα και το διαμάντι στο μονόπετρο.

 

wedding proposal

Τα… ψεύτικα δαχτυλίδια αρραβώνα

Μια τάση που στην Αμερική έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις είναι η πρόταση γάμου με φθηνά μονόπετρα χωρίς διαμάντι. Αυτό συμβαίνει επειδή η στιγμή αυτή είναι τις περισσότερες φορές έκπληξη, οπότε ο άντρας δεν ξέρει τι ακριβώς αρέσει στην αγαπημένη του. Και με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα πολύ ακριβό δώρο, δεν είναι λίγοι οι άντρες που τη στιγμή της έκπληξης προτιμούν να δώσουν στη γυναίκα της ζωής τους ένα προσωρινό δαχτυλίδι και αργότερα να διαλέξουν μαζί το κανονικό, παντοτινό μονόπετρο.

 

βερες γαμου εθιμο

Οι βέρες είναι χριστιανικό έθιμο

Παρόλο που η λογική του δαχτυλιδιού αρραβώνα απαντά σε πολλές κουλτούρες σε διάφορες μορφές, οι βέρες ως ένα μόνιμο δαχτυλίδι που φοριέται και από τα δύο μέλη του ζευγαριού και έχει ευλογηθεί από την εκκλησία κατά τη διάρκεια της τελετής είναι χριστιανικό έθιμο και δεν το βλέπουμε σε άλλες θρησκείες, όπως για παράδειγμα στο μουσουλμανισμό ή το βουδισμό. Μάλιστα, υπάρχουν διαφορές στο τελετουργικό αλλά και στο χέρι, στο οποίο φοριέται η βέρα, αφού σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία η βέρα φοριέται στο δεξί χέρι, ενώ υπάρχει και βέρα αρραβώνων που φοριέται στο αριστερό χέρι, μέχρι να γίνει η τελετή.