ανώστρωμα ύπνου

Ανωστρώματα: τα 3 είδη τους και ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς

Σπίτι

Το ανώστρωμα είναι ένα λεπτό στρώμα πάχους περίπου 5 εκατοστών, το οποίο τοποθετείται πάνω από το υπάρχον στρώμα. Η λειτουργία του είναι τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική όσον αφορά στο κυρίως στρώμα. Συγκεκριμένα, η τοποθέτηση ανωστρώματος προστατεύει το στρώμα από την υγρασία του σώματος, κάτι που περιορίζει κατά πολύ τη συσσώρευση ακάρεων και κρατά το στρώμα πολύ πιο καθαρό. Επιπλέον, η φθορά του στρώματος είναι πολύ μικρή, αφού το μεγαλύτερο φορτίο το σηκώνει το ανώστρωμα, το οποίο μάλιστα καθαρίζεται και πολύ πιο εύκολα λόγω του μικρού του πάχους. Το ανώστρωμα αποδεικνύεται πολύ χρήσιμο και αν το στρώμα από κάτω είναι παλιό και όχι τόσο βολικό πλέον. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε ένα καινούριο στρώμα, με ένα ανώστρωμα μπορείτε να βελτιώσετε κατά πολύ την ποιότητα του ύπνου σας.

Τα ανωστρώματα βγαίνουν σε διάφορους τύπους ανάλογα με το υλικό τους, ακριβώς όπως και τα στρώματα. Το ποιος τύπος ταιριάζει σε εσάς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως θα διαπιστώσετε στην πορεία.

Ανωστρώματα latex

Τα ανωστρώματα με latex είναι μαλακά και ανατομικά, οπότε προσαρμόζονται πλήρως στις καμπύλες του σώματος χωρίς να ασκούν πίεση. Επιτυγχάνεται άριστη κατανομή του φορτίου, ιδανική για άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος, ενώ η αίσθηση είναι ιδιαίτερα φυσική και άνετη. Τα ανωστρώματα από latex είναι κατάλληλα, για να τοποθετηθούν πάνω από σκληρό στρώμα, το οποίο δεν σας βολεύει πια, όμως θα πρέπει να αποφεύγονται πάνω από χαμηλής ποιότητας στρώματα με βαθουλώματα και εξογκώματα, επειδή συχνά δεν καταφέρνουν να τα καλύψουν.

ανώστρωμα latex

Ανωστρώματα αφρού

Τα ανωστρώματα με αφρώδη υλικά είναι επίσης ανατομικά και αγκαλιάζουν αρμονικά το σώμα με ομοιόμορφη άσκηση πίεσης. Είναι μέτριας σκληρότητας, οπότε ενδείκνυνται για ανθρώπους χωρίς ορθοπεδικά προβλήματα. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα για επιλογή ανωστρωμάτων με αφρώδη αντιαλλεργικά υλικά, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν έχετε αλλεργία στα ακάρεα.

ανώστρωμα αφρου

Ανωστρώματα memory foam

Τα ανωστρώματα memory foam αποτελούν υποκατηγορία των ανωστρωμάτων αφρού, όμως διαθέτουν πολύ εξελιγμένη τεχνολογία, αφού είναι φτιαγμένα με υλικό που ανακάλυψε η NASA για πρώτη φορά και το χρησιμοποίησε προς όφελος των αστροναυτών στις αποστολές τους. Το υλικό αυτό ονομάζεται viscoelastic και χαρακτηρίζεται από την υψηλού επιπέδου ελαστικότητά του και την απόλυτη προσαρμογή του στο σχήμα του σώματος. Μάλιστα, αφού το άτομο σηκωθεί από το στρώμα, για μερικά δευτερόλεπτα μπορεί να δει τη σιλουέτα του να διαγράφεται πάνω σε αυτό, κάτι που αποδεικνύεται και από το όνομα του, ότι δηλαδή θυμάται και προσαρμόζεται πλήρως στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

ανωστρωματα memory foam

Πάντως, επειδή τα ανωστρώματα είναι αρκετά έως πολύ μαλακά, τη μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου, τη στήριξη των οστών και την αντιμετώπιση ενδεχόμενων χρόνιων πόνων την κάνει αναγκαστικά το στρώμα, το οποίο διακρίνεται περαιτέρω σε ανατομικό και ορθοπεδικό. Καλό είναι, λοιπόν, η αγορά στρώματος και ανωστρώματος να γίνεται συνδυαστικά για περισσότερα οφέλη.