4 οφέλη που έχει ο καθαρισμός χαλιών στα ταπητοκαθαριστήρια & δεν τα γνωρίζατε

Καθαριότητα Σπίτι

Τώρα που έρχεται η άνοιξη και το καλοκαίρι, πλησιάζει σιγά σιγά η στιγμή που θα σκεφτούμε ότι πρέπει να καθαρίσουμε τα χαλιά μας, πριν τα αποθηκεύσουμε σε κάποιον ασφαλή χώρο. Πολλοί από εμάς ίσως σκεφτούμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία μόνοι μας. Να πλύνουμε το χαλί στο μπαλκόνι, να το αφήσουμε να στεγνώσει κάτω από τον ήλιο και ύστερα να το τυλίξουμε και να το αποθηκεύσουμε. Συνεπώς, θα σκεφτούμε, τι τα χρειαζόμαστε τα ταπητοκαθαριστήρια; Μια τέτοια άποψη είναι λογικό να την έχει κάποιος, αν νομίζει ότι το μόνο που προσφέρει ο καθαρισμός σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο είναι η εξάλειψη των επίμονων λεκέδων. Ίσως σκέφτεστε ότι θα επιμείνετε ιδιαίτερα στους λεκέδες και θα καταφέρετε να τους αφαιρέσετε, χωρίς τη συνδρομή ειδικού συνεργείου.

Το θέμα είναι, όμως, ότι τα ταπητοκαθαριστήρια έχουν ορισμένα οφέλη, τα οποία πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από τον ολοκληρωμένο και βαθύ καθαρισμό. Οφέλη που συνδέονται με την υγεία τη δικιά σας και των παιδιών σας και τα οποία πιθανώς δεν τα γνωρίζατε καν. Διαβάστε παρακάτω και σίγουρα θα εκπλαγείτε!

Καθαρισμός του αέρα του σπιτιού

Γνωρίζατε ότι σε μόλις ένα τετραγωνικό εκατοστό του χαλιού κρύβονται μερικά εκατομμύρια ακάρεα, μούχλα, μύκητες και άλλα μικρόβια; Όλα αυτά δεν βρίσκονται απλά στο χαλί. Κάθε φορά που πατάτε πάνω, πετάγονται στον αέρα και εσείς τα αναπνέετε. Με λίγα λόγια, πολλές από τις αλλεργίες και τα αναπνευστικά προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν οι ένοικοι του σπιτιού οφείλονται σε αυτή την κατάσταση. Όλες αυτές οι βλαβερές ουσίες δεν απομακρύνονται με το συμβατικό καθαρισμό στο σπίτι, αλλά απαιτούν καθαρισμό με εξειδικευμένα μηχανήματα, τα οποία εξαλείφουν τα μικρόβια και απολυμαίνουν την επιφάνεια του χαλιού.

Ζευγάρι στον καναπέ κοιτάζουν παράθυρα

Απομάκρυνση όλης της υγρασίας

Μετά το πλύσιμο του χαλιού με ατμοκαθαριστή ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως η διαβροχή με νερό και σαπούνι, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απομακρυνθεί όλη η υγρασία από τις ίνες του χαλιού, όσες ώρες και αν αφήσετε το χαλί κάτω από τον ήλιο. Η υγρασία που μένει στο χαλί οδηγεί στη δημιουργία μούχλας, η οποία με τη σειρά της γίνεται η ιδανική φωλιά για πλήθος μικροβίων. Στα ταπητοκαθαριστήρια, η μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας απομακρύνεται με φυγοκέντρηση κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, ενώ έπειτα το χαλί στεγνώνει σε ειδικές εγκαταστάσεις, για να φύγει και το τελευταίο ίχνος υγρασίας.

Λεπτομέρεια χαλιού

Σεβασμός στα χαλιά και το περιβάλλον

Το να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στον αποτελεσματικό καθαρισμό και το σεβασμό του περιβάλλοντος, της φίνας σύνθεσης των χαλιών και των ευπαθών οργανισμών δεν είναι κάτι απλό. Με λίγα λόγια, αν στο σπίτι σας καθαρίσετε τα χαλιά και χρησιμοποιήσετε οικολογικά οικιακά καθαριστικά, το πιο πιθανό είναι ότι ο καθαρισμός δεν θα είναι επαρκής. Αν από την άλλη χρησιμοποιήσετε βαριά χημικά απορρυπαντικά, αυτά όχι μόνο θα βλάψουν το περιβάλλον αλλά και θα αφήσουν κατάλοιπα που θα καταστρέψουν το χαλί και θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας σε όποιον τα εισπνεύσει. Αντίθετα, τα βιολογικά ταπητοκαθαριστήρια εφαρμόζουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα καθαρισμού με επαγγελματικά οικολογικά καθαριστικά, τα οποία είναι και αποδοτικά στον βαθύ καθαρισμό αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Υδρόγειος σε δυο χέρια επάνω από γρασίδι

Απομάκρυνση αόρατων λεκέδων

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με το καθάρισμα των χαλιών στο σπίτι είναι ότι δεν απομακρύνονται όλοι οι λεκέδες, όσο και αν νομίζουμε ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Δεν είναι όλοι οι λεκέδες, όμως, ορατοί με γυμνό μάτι. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να νομίζουμε ότι έχουμε ένα πεντακάθαρο χαλί και στην πραγματικότητα αυτό να έχει πάνω του εκατομμύρια μικρόβια και λεκέδες που το βλάπτουν. Τα ταπητοκαθαριστήρια διαθέτουν ειδικές συσκευές με υπεριώδη ακτινοβολία που ανιχνεύουν όλους τους αόρατους λεκέδες και τους εξαλείφουν με ειδικά καθαριστικά.

Κούπα καφέ επάνω σε χαλί