Οι ένοικοι και ιδιοκτήτες διαμερισμάτων γνωρίζουν πως μπορεί να αποδειχθεί πραγματική πρόκληση ο σωστός αλλά και κομψός φωτισμός ενός σπιτιού σε αστικό περιβάλλον, όπου υπάρχει έλλειψη φυσικού φωτός και χώρου. Δυστυχώς, τα περισσότερα διαμερίσματα στην πόλη είναι μικρά και σκοτεινά, όμως ευτυχώς με τις κατάλληλες επιλογές σε φωτιστικά εσωτερικού χώρου αυτή η αίσθηση μπορεί να αλλάξει.
Διαβάστε παρακάτω πώς να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές, για να αναδείξετε τον χώρο σας με τα πιο όμορφα και πρακτικά φωτιστικά.
1. Στοχεύστε σε εντυπωσιακά κρεμαστά φωτιστικά
Για να αναδείξετε έναν λιτό χώρο, όπου δεν υπάρχουν άλλα διακοσμητικά στοιχεία, επενδύστε σε ένα εντυπωσιακό κρεμαστό φωτιστικό, ακόμα και πολυέλαιο, με μοναδικό σχεδιασμό που τραβάει όλα τα βλέμματα. Ένα τέτοιο φωτιστικό εσωτερικού χώρου προσθέτει δραματικό εφέ στο δωμάτιο χωρίς να καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο. Το φως που επιτρέπει να διαχυθεί είναι έντονο και ενιαίο και δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως ο χώρος είναι μεγαλύτερος.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τοποθετήσετε άλλα φώτα. Για να φτάσετε το βέλτιστο του φωτισμού ενός χώρου, συνδυάστε το κρεμαστό φωτιστικό με άλλα φωτιστικά εσωτερικού χώρου, στρατηγικά τοποθετημένα. Ανάλογα με το φυσικό φως που είναι διαθέσιμο, προσθέστε απλίκες, σποτάκια, ή επιτραπέζια φωτιστικά, για να αναδείξετε ακόμα περισσότερο το διαμέρισμά σας.
2. Δώστε βάση στο χρώμα του αμπαζούρ
Τα καπέλα των φωτιστικών εσωτερικού χώρου δεν είναι απλώς διακοσμητικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα διαμορφώνουν τη ποιότητα του φωτός που προέρχεται από το φωτιστικό. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε εξαρχής τον φωτισμό που θέλετε να πετύχετε πριν αγοράσετε ένα αμπαζούρ.
Τα ανοιχτόχρωμα καπέλα επιτρέπουν τη διάχυση περισσότερου φωτός περιμετρικά, ενώ τα σκουρόχρωμα δημιουργούν λάμψη πάνω και κάτω. Αν επιθυμείτε ένα δωμάτιο λουσμένο από φως, απορρίψτε τα πολύ κλασικά καπέλα και προτιμήστε πιο σύγχρονες λύσεις, από γυαλί ή ακόμα και φωτιστικά στυλ Edison, όπου οι λάμπες είναι εκτεθειμένες.
3. Προτιμήστε λάμπες θερμού χρώματος
Ο φωτισμός του διαμερίσματός σας πρέπει να κάνει το χώρο φιλόξενο και όχι ψυχρό. Για να το πετύχετε αυτό, προτιμήστε να τοποθετήσετε λάμπες θερμού χρώματος στα φωτιστικά εσωτερικού χώρου. Είναι πολύ πιο χαλαρωτικό αυτό το χρώμα και επιτρέπει στον οργανισμό σας να νιώσει ηρεμία. Συγκεκριμένα, είναι ιδανικές αυτές οι λάμπες για φωτιστικά που βρίσκονται στα υπνοδωμάτια καθώς επιτρέπουν την παραγωγή μελατονίνης που επιταχύνει τον ύπνο, σε αντίθεση με το μπλε χρώμα που έχουν οι λάμπες ψυχρού τύπου.
4. Μην αμελείτε τον φωτισμό εργασίας
Όταν σχεδιάζετε τον φωτισμό του διαμερίσματός σας, μην επικεντρώνεστε μόνο στα φωτιστικά οροφής, αλλά δώστε βαρύτητα και στον φωτισμό εργασίας. Στα σημεία που χρησιμοποιείτε για δραστηριότητες που απαιτούν πολύ φως, όπως το διάβασμα ή το μαγείρεμα, προσθέστε επιτραπέζια φωτιστικά ή σποτάκια. Το καλό με αυτά τα δύο είδη φωτιστικών είναι ότι σας βοηθούν να εξοικονομήσετε χώρο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μικρά διαμερίσματα.
5. Αποκτήστε απόλυτο έλεγχο με ρυθμιστές έντασης
Οι ρυθμιστές έντασης (dimmers) είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τον φωτισμό του διαμερίσματός σας. Όπου είναι εφικτό, λοιπόν, εγκαταστήστε διακόπτες με ρύθμιση έντασης, αλλά και αντίστοιχες λάμπες, ώστε να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να μεταμορφώσετε τη διάθεση ενός χώρου. Για παράδειγμα, στο σαλόνι με μία απλή κίνηση μπορείτε να αυξήστε την ένταση όταν παίζετε επιτραπέζια με την οικογένεια σας, ή να την μειώσετε όταν βλέπετε ταινία.
Έτσι, αποκτάτε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Με λίγα φωτιστικά, καταφέρνετε να συνδυάσετε τον απαλό φωτισμό για ηρεμία στον χώρο μαζί με τον έντονο και στοχευμένο φωτισμό που απαιτείται για ορισμένες εργασίες.