Αναβατόρια ΑΜΕΑ: τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά τους

Κοινωνικα

Τα αναβατόρια ΑΜΕΑ αποτελούν μία εξαιρετική μέθοδο που γλιτώνει τα άτομα με ειδικές ανάγκες από πολλές δυσκολίες. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει συγκεκριμένο καθεστώς για τον εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα πολυκαταστήματα και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ώστε να εξυπηρετούν ΑΜΕΑ, και το καλό είναι ότι σιγά σιγά αυτή η κουλτούρα έρχεται στην Ελλάδα. Πλέον, σε πολλά δημόσια κτίρια που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα έχουν τοποθετηθεί αναβατόρια ΑΜΕΑ, όμως ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι μακρύς ακόμα.

Ωστόσο, τα αναβατόρια ΑΜΕΑ μπορούν να έχουν και μια άλλη χρησιμότητα εκτός από τους δημόσιους χώρους. Δεν είναι λίγα τα άτομα με ειδικές ανάγκες που τα χρειάζονται και στο σπίτι τους, οπότε σε αυτή την περίπτωση καλούνται να τα πληρώσουν εξ ολοκλήρου και να πάρουν όλες τις αποφάσεις σχετικά με την εγκατάσταση του αναβατορίου. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε πρέπει να προσέξετε τις ακόλουθες παραμέτρους κατά την αγορά και την τοποθέτηση του αναβατορίου.

Συντήρηση

Όπως όλα τα μηχανοκίνητα εξαρτήματα, έτσι και τα αναβατόρια για ΑΜΕΑ απαιτούν συχνή και σχολαστική συντήρηση, ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλεια και η εύρυθμη λειτουργία τους. Είναι πολύ σημαντικό κατά την αγορά του αναβατορίου να ρωτήσετε σχετικά με το κόστος, τη συχνότητα και τον υπεύθυνο της συντήρησης. Μόνο έτσι θα μπορείτε να αξιολογήσετε τη συνολική τιμή του προϊόντος και να έχετε ένα πλάνο για το τι πρέπει να κάνετε τα επόμενα χρόνια.

αναβατόρια ΑΜΕΑΑλλαγή εξαρτημάτων

Εκτός από τη συντήρηση, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τον έλεγχο της καλής λειτουργίας του αναβατορίου, υπάρχουν εξαρτήματα, όπως μπαταρίες, ράουλα και γρανάζια, τα οποία χρειάζονται συχνή αλλαγή ανεξάρτητα από το κάθε πότε γίνεται το περιοδικό service. Κατά την αγορά του αναβατορίου, πρέπει να είστε ενήμεροι κατά πόσο το προϊόν που αγοράσατε δέχεται και ανταλλακτικά άλλων εταιρειών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό αν θέλετε να μειώσετε το κόστος συντήρησης του αναβατορίου.

Εγγύηση

Όλα τα αναβατόρια ΑΜΕΑ συνοδεύονται από εγγύηση, το χρονικό διάστημα της οποίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μοντέλο, την εταιρεία, την αρχική τιμή, πιθανές προσφορές κλπ. Ωστόσο, εκτός από τα έτη που καλύπτει η εγγύηση, πρέπει να βεβαιωθείτε και για κάτι πιο σημαντικό: τι ακριβώς καλύπτει η εγγύηση. Η βλάβη πολλών εξαρτημάτων δεν καλύπτεται, επειδή θεωρείται ότι έχουν υποστεί φυσιολογική φθορά λόγω χρήσης, ένα παραθυράκι που μπορεί να μειώσει κατά πολύ την ισχύ της εγγύησης του αναβατορίου. Έτσι, πρέπει να γνωρίζετε τι μπορείτε να περιμένετε από την εγγύηση και τι θα κληθείτε να πληρώσετε από την τσέπη σας λόγω της συνεχούς χρήσης του αναβατορίου.

Θυμηθείτε: η μεγαλύτερη δαπάνη στα αναβατόρια ΑΜΕΑ δεν είναι δυστυχώς η αγορά τους αλλά η συντήρησή τους, κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε, εφόσον θα χρησιμοποιείτε συχνά το αναβατόριο στην καθημερινότητά σας. Για αυτό το λόγο, μην παρασυρθείτε από εξευτελιστικές τιμές αγοράς, οι οποίες πιθανότατα θα κάνουν απόσβεση με άλλο τρόπο, μακροπρόθεσμα. Η ασφάλεια και η σωστή λειτουργία του αναβατορίου για χρόνια πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητά σας.