σεντονια

Πώς να διαλέξουμε τα σωστά σεντόνια

Σπίτι

Τα σεντόνια και οι παπλωματοθήκες είναι ένα βασικό συστατικό του καλού ύπνου, καθώς, σε αντίθεση με τις κουβέρτες, ακουμπούν απευθείας πάνω στο σώμα και το πρόσωπό μας και μόνο αν αισθανόμαστε άνετα μέσα σε αυτά μπορούμε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε όπως θα θέλαμε. Θα πρέπει, λοιπόν, να προσεγγίζουμε την αγορά τους, όπως κάνουμε με τις πετσέτες, σκεπτόμενοι δηλαδή ότι καλό είναι να αγοράσουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας, αφού πάνω στο σώμα μας πρέπει να βάζουμε μόνο τα καλύτερα. Πώς, όμως, θα διαλέξουμε τα σωστά και πλέον κατάλληλα για εμάς σεντόνια;Το πρώτο, για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε, είναι το μέγεθος των σεντονιών. Φανταστείτε τα σεντόνια να είναι κοντά αφήνοντας ένα μέρος του στρώματος ακάλυπτο ή η παπλωματοθήκη να είναι στενή και να μαζεύει έτσι και το πάπλωμα αφήνοντάς μας μικρή επιφάνεια για να σκεπαστούμε! Δεν υπάρχει χειρότερο σενάριο, για αυτό πριν προβούμε στην αγορά, πρέπει να έχουμε βεβαιωθεί με ακρίβεια για τις διαστάσεις του στρώματος και του παπλώματος.


Η σημαντικότερη απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε σχετικά με τα σεντόνια είναι το υλικό τους. Τα απλά βαμβακερά σεντόνια είναι τα φθηνότερα, όμως υστερούν σε ανθεκτικότητα και μαλακή αίσθηση. Αν θέλετε να επιτύχετε την τελευταία, αλλά και να ξέρετε ότι τα σεντόνια σας θα μοιάζουν σαν καινούρια για πολλά χρόνια, επειδή είναι ανθεκτικά, θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο άλλο είδος ύφανσης, στο οποίο έχουν απομακρυνθεί οι ευπαθείς ίνες του βαμβακιού και έχουν παραμείνει μόνο αυτές που είναι γερές χωρίς άχρηστα υπολείμματα. Τέτοια ύφανση έχουν τα βαμβακερά σεντόνια περκάλι και πενιέ, τα οποία θα σας ενθουσιάσουν με την απαλότητά τους. Λόγω της επεξεργασίας τους, βέβαια, είναι πιο ακριβά, όμως η αντοχή τους στα πλυσίματα και το τρίψιμο σίγουρα θα σας αποζημιώσει.


Αν προτιμάτε πιο πολυτελές υλικό, τότε τα σατέν σεντόνια είναι για εσάς ιδανικά. Το μόνο τους πρόβλημα είναι ότι δεν πλένονται εύκολα στο πλυντήριο, οπότε σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να έχετε κάποια ριχτάρια, τα οποία θα ρίχνετε πάνω από το κρεβάτι, για να προστατεύετε τα σεντόνια από την καθημερινή σκόνη.

Αν δίνετε μεγάλη βάση στη ζέστη του σεντονιού, τα καλύτερα για εσάς θα είναι τα φανελένια σεντόνια ή τα σεντόνια από microfiber. Η πυκνή τους πλέξη και τα χνούδια πάνω τους τα καθιστούν ιδανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα και σίγουρα θα τα λατρέψετε, υπολογίστε όμως ότι το καλοκαίρι είναι αμφίβολο ότι θα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.

Επίσης, βασικό είναι να συνυπολογίσετε στην απόφασή σας και τη χρηστικότητα των σεντονιών. Τα σεντόνια που στεγνώνουν γρηγορότερα και σιδερώνονται ή στρώνονται ευκολότερα είναι τα σεντόνια από microfiber ή πολυεστέρα. Φυσικά, η αγνότητα των υλικών δεν είναι τόσο υψηλή, αλλά αυτό που μετράει είναι να είστε εσείς ευχαριστημένοι με την επιλογή σας και το κριτήριο που βάρυνε περισσότερο.


Τέλος, μην αμελήσετε να κοιτάξετε τον αριθμό των κλωστών στην ετικέτα. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο ανώτερα ποιοτικά είναι τα σεντόνια. Αν το νούμερο αυτό είναι πάνω από 200TC, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχετε διαλέξει πολύ υψηλής ποιότητας σεντόνια.Δείτε μερικές προτεινόμενες ιστοσελίδες για το σπίτι:

  • Για μοκέτες και χαλιά www.μοκετεσ-χαλια.gr
  • Για ριχτάρια και σεντόνια www.ριχταρια-σεντονια.gr
  • Για μοναδικά λευκά είδη www.λευκα-ειδη.gr