Σετ φαγητού μπαμπού: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα μόδα σερβιρίσματος

Σπίτι

Τα σετ φαγητού μπαμπού είναι η νέα μόδα τόσο για το φαγητό των παιδιών όσο και πολλών ενηλίκων με αυξημένη οικολογική συνείδηση. Πιάτα, ποτήρια, κούπες και μπολ σε δεκάδες χρώματα και πρωτότυπα σχέδια μας έχουν ήδη τραβήξει την προσοχή μόνο με την εμφάνισή τους. Τα σκεύη φαγητού από μπαμπού, όμως, συνδέονται με διάφορα πλεονεκτήματα και γενικά θεωρείται ότι τα επόμενα χρόνια θα επικρατήσουν στο φαγητό τόσο στο σπίτι όσο και στα εστιατόρια. Προς το παρόν, χρησιμοποιούνται κυρίως ως παιδικά σκεύη λόγω της αδιαμφισβήτητης ευκολίας τους και όσοι είναι γονείς πίνουν νερό στο όνομά τους. Διαβάστε παρακάτω όσα πρέπει να ξέρετε για τα πιάτα και ποτήρια από μπαμπού.

Πώς κατασκευάζονται τα πιάτα και τα ποτήρια από μπαμπού;

Το μπαμπού, όσο περίεργο και αν ακούγεται, είναι φυτό. Καλλιεργείται σε οργανικές καλλιέργειες, έτσι ώστε να μην απορροφήσει βλαβερές χημικές ουσίες, και στη συνέχεια κλαδεύεται. Έτσι, η συγκομιδή του δεν βλάπτει το περιβάλλον ούτε έχει καμία σχέση με υλοτομία. Επειδή το μπαμπού είναι σκληρό, παρόλο που στην ουσία είναι είδος χόρτου, μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορα μέρη. Όπως, λοιπόν, φτιάχνονται έπιπλα από μπαμπού, τα οποία μάλιστα είναι πολύ ανθεκτικά, έτσι φτιάχνονται και ποτήρια και πιάτα μπαμπού. Φυσικά, αυτά υπόκεινται στην κατάλληλη επεξεργασία, για να είναι ασφαλή προς χρήση, αλλά ο χρωματισμός τους γίνεται με ορυκτά χρώματα και όχι συνθετικές χημικές βαφές.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των σκευών από μπαμπού;

Τα σκεύη από μπαμπού είναι καταρχάς η πιο οικολογική λύση για το σερβίρισμα του φαγητού. Επειδή το μπαμπού είναι βιοδιασπώμενο, δεν επιβαρύνουμε τον πλανήτη, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής του, ενώ παράλληλα δεν περιέχει χημικά και τοξίνες. Επιπλέον, το σετ φαγητού μπαμπού είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, καθώς όχι μόνο δεν σπάει αλλά και δεν γρατζουνίζεται ούτε απορροφάει οσμές, όπως το πλαστικό.

Είναι το σετ φαγητού μπαμπού ασφαλές;

Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, το μπαμπού είναι το πιο ασφαλές υλικό για το φαγητό τόσο των μωρών και των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Επειδή δεν είναι καθόλου πορώδες, όπως είναι για παράδειγμα το ξύλο και το γυαλί, δεν απορροφάει μικρόβια, ενώ η επιφάνειά του, σε αντίθεση με το πλαστικό, είναι αντιβακτηριδιακή. Αυτό σημαίνει ότι αρκεί πλύσιμο με ζεστό νερό και σαπούνι, για να είναι απολύτως ασφαλές ακόμα και για τα πιο μικρά σε ηλικία μωράκια.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ξανά τα σκεύη από μπαμπού;

Ένας μεγάλος μύθος γύρω από τα σκεύη φαγητού μπαμπού είναι ότι δεν επαναχρησιμοποιούνται. Τα σετ φαγητού μπαμπού έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούν να χρησιμοποιούνται για χρόνια. Κάποιες εταιρείες συνιστούν στους καταναλωτές να μην τα βάζουν στο πλυντήριο πιάτων, όμως αυτό δεν είναι θέμα ασφάλειας. Τα πιάτα και τα ποτήρια μπαμπού απαιτούν ελάχιστο πλύσιμο, αφού είναι αντιβακτηριδιακά και δεν απορροφούν οσμές και υπολείμματα φαγητού. Συνεπώς, το πλυντήριο απλώς θα μείωνε τη διάρκεια ζωής τους, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.