επιπλα κουζινας

Έπιπλα κουζίνας: πώς να τα καθαρίσετε με φυσικό τρόπο

Καθαριότητα Σπίτι

Τα έπιπλα κουζίνας είναι το κατεξοχήν μέρος σε όλο το σπίτι που συγκεντρώνει την περισσότερη βρομιά. Τα λίπη από τα μαγείρεμα του φαγητού επικάθονται στα ντουλάπια και τους πάγκους, ενώ συσσωρεύεται και πολλή σκόνη, αφού η κουζίνα είναι ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται πολύ από όλους και τα παράθυρα ανοίγουν συνεχώς. Έτσι, το τακτικό καθάρισμα είναι κάτι απαραίτητο, για να μην μαζεύονται και αναπαράγονται εκατομμύρια μικρόβια στις επιφάνειες, στις οποίες έπειτα τρώμε ή αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να καθαρίσουμε τα έπιπλα κουζίνας με φυσικό και γρήγορο τρόπο;

επιπλα κουζινας

Εσωτερικό των ντουλαπιών

Νομίζετε ότι το εσωτερικό των ντουλαπιών είναι προστατευμένο από τη σκόνη και τους λεκέδες; Θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε πόσο βρόμικα είναι τα ντουλάπια ακόμα και λίγες μόλις μέρες μετά την τελευταία φασίνα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρατάτε τα ντουλάπια τακτοποιημένα και να έχετε όλα τα μπαχαρικά σε γυάλινα ή πλαστικά βαζάκια. Έτσι, δεν θα χύνεται το υλικό που έχουν μέσα, ενώ θα είναι και εύκολο να αδειάσετε το ντουλάπι, για να το καθαρίσετε. Μπορείτε να το περάσετε με ένα μαλακό πανί μουλιασμένο σε πλυντήριο πιάτων, αλλά αν θέλετε μια πιο οικολογική προσέγγιση, χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα διαλυμένη σε χλιαρό νερό. Καλό είναι, πάντως, να μην βρέχετε πολύ το πανί, γιατί η υγρασία στο εσωτερικό των ντουλαπιών μπορεί να δημιουργήσει μούχλα.

Εξωτερικές επιφάνειες

Το καθάρισμα των εξωτερικών επιφανειών των ντουλαπιών, του τραπεζιού και του πάγκου είναι βέβαια πολύ πιο απαιτητική δουλειά, αφού όλοι οι λεκέδες από το φαγητό μοιάζουν να έχουν κολλήσει πάνω τους. Αφήστε κατά μέρος τα βαριά χημικά που θα τα εισπνέετε μετά για μέρες και επωφεληθείτε από τη θαυματουργή δράση του ξυδιού, το οποίο είναι εξαιρετικό απολυμαντικό, ενώ αναζωογονεί και όλες τις επιφάνειες. Σε ένα μπολ, ρίξτε μία κούπα χλιαρό νερό και μία κούπα λευκό ξύδι, ενώ αν υπάρχουν πολλοί έντονοι λεκέδες διαλύστε στο μίγμα και δύο κουταλιές της σούπας αλάτι. Αφού τρίψετε με ένα μαλακό πανί, περάστε την επιφάνεια με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να σιγουρευτείτε ότι έφυγαν τα υπολείμματα υγρασίας, η οποία μπορεί να βλάψει τα έπιπλα κουζίνας, ειδικά τα ξύλινα.

Για να γυαλίσετε τα ξύλινα έπιπλα, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε λίγο ελαιόλαδο διαλυμένο σε λευκό ξύδι. Έτσι, θα χαρείτε τη γυαλάδα τους για αρκετές μέρες, ενώ ταυτόχρονα το λάδι θα ενυδατώσει και θα θρέψει βαθιά το ξύλο.

επιπλα κουζινας

Χερούλια

Είναι απίστευτο το πόση βρομιά μαζεύουν τα χερούλια των ντουλαπιών και των συρταριών! Ο καλύτερος τρόπος να τα πλύνετε είναι να τα ξεβιδώσετε και να τα αφήσετε να μουλιάσουν για λίγη ώρα στο μίγμα με το ξύδι. Αν δεν ξεβιδώνονται, τότε περάστε τα προσεκτικά με μία οδοντόβουρτσα, για να εξασφαλίσετε ότι καθαρίστηκαν εξ ολοκλήρου.