καθαρισμος χαλιων

Καθαρισμός χαλιών στο σπίτι: 4 προβλήματα και πώς θα τα λύσετε

Καθαριότητα Σπίτι

Ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία, η οποία έρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που η άνοιξη κοντοζυγώνει και αναρωτιόμαστε τι να κάνουμε με τα χαλιά μας. Η πρώτη σκέψη είναι ότι το να τα καθαρίσουμε στο σπίτι είναι η πιο γρήγορη και εύκολη λύση, είναι όμως έτσι; Ας δούμε ποια είναι τα προβλήματα που έχει ο καθαρισμός των χαλιών στο σπίτι και ποιες είναι οι λύσεις που μπορούμε να δώσουμε.

Άφθονο νερό

Ο ετήσιος καθαρισμός των χαλιών δεν αρκεί να γίνεται με την απορρόφηση της σκόνης με την ηλεκτρική σκούπα, κάτι που ούτως ή άλλως γίνεται κάθε εβδομάδα. Για να απομακρυνθεί όλη η σκόνη και ταυτόχρονα μαζί της να φύγουν και τα ακάρεα που θρέφονται από αυτήν, χρειάζεται διαβροχή του χαλιού με άφθονο νερό υπό πίεση. Έτσι, πρέπει οπωσδήποτε να πλύνουμε το χαλί στο μπαλκόνι με ειδικό λάστιχο που ρίχνει μεγάλη ποσότητα νερού με πίεση.

Χρήση επαγγελματικών καθαριστικών

Το κεφάλαιο «καθαριστικά» που θα χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του χαλιού είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η αλήθεια είναι ότι όσο άφθονο νερό και αν ρίξουμε δεν θα μπορέσει να απομακρυνθεί όλη η ποσότητα του απορρυπαντικού και κάποια κατάλοιπα θα μείνουν, ειδικά αν μιλάμε για τα κοινά οικιακά απορρυπαντικά. Το καλύτερο, συνεπώς, που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε επαγγελματικά βιολογικά καθαριστικά, τα οποία δεν αφήνουν υπολείμματα και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με τη χρήση βαριών χημικών.

Στέγνωμα

Το πού θα γίνει το στέγνωμα του χαλιού είναι κάτι ακόμα που μας απασχολεί ιδιαιτέρως. Έξω στον ήλιο δεν πρέπει να γίνει, γιατί οι ακτίνες του θα ξεβάψουν σταδιακά τα χρώματα του χαλιού, όμως από την άλλη αν συσκευάσουμε ένα χαλί, το οποίο δεν έχει στεγνώσει τελείως, τότε η υγρασία απλά θα το καταστρέψει. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε; Ιδανικά, θα πρέπει να το αφήσουμε να στεγνώσει μέσα σε ένα δωμάτιο, το οποίο δεν έχει καθόλου υγρασία, για όσες μέρες χρειαστεί.

Χειροποίητα χαλιά

Στα ευαίσθητα χειροποίητα χαλιά η διαβροχή απαγορεύεται οπωσδήποτε, αφού το νερό μπορεί να βλάψει τις ίνες και την πλέξη του χαλιού. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτείται ειδικό μηχάνημα για ξηρό καθαρισμό, ο οποίος γίνεται με επαγγελματικό απορρυπαντικό που είναι σε μορφή αφρού και απορροφάει όλη τη σκόνη και τη βρωμιά. Στη συνέχεια, απομακρύνεται με τη σκούπα και το χαλί είναι πεντακάθαρο.

καθαρισμος χαλιων

 
Για να είμαστε, πάντως, ειλικρινείς, ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι είναι μια απαιτητική διαδικασία που κρύβει πολλούς κινδύνους και οι προτεινόμενες λύσεις δεν είναι πάντα απόλυτα ικανοποιητικές, αν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Γι’ αυτό το λόγο, μια λύση που ξεπερνά αυτούς τους κινδύνους είναι ο καθαρισμός των χαλιών στο σπίτι από εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο, το οποίο αναλαμβάνει τον επί τόπου καθαρισμό και παραδίδει το χαλί μέσα σε λίγη ώρα έτοιμο για χρήση. Το κόστος αυτής της υπηρεσίας σε σχέση με την ταλαιπωρία και το ρίσκο της άλλης λύσης είναι σίγουρα αμελητέο.