αλλαγή καριέρας

Επαγγελματικός προσανατολισμός: 7 tips για επιτυχημένη αλλαγή καριέρας

Κοινωνικα

Ενδιαφέρεστε για μια νέα καριέρα; Οι άνθρωποι επιδιώκουν να αλλάξουν τη σταδιοδρομία τους για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να άλλαξαν τα ενδιαφέροντά τους ή να περίμεναν κάτι διαφορετικό από τη δουλειά τους. Μπορεί απλά να βαρέθηκαν την παλιά τους καριέρα και να αναζητούν μια νέα πρόκληση ή να ψάχνουν μια δουλειά με λιγότερο άγχος ή περισσότερα χρήματα.

Για όποιον λόγο και αν θέλετε να κάνετε στροφή στην καριέρα σας, αυτό που έχει σημασία είναι να κάνετε ένα τέτοιο βήμα σωστά και με επαρκή προγραμματισμό. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό, ώστε να οργανώσετε τα βήματά σας και να κάνετε ομαλά αυτή τη μετάβαση.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω τις σημαντικότερες συμβουλές από τα διδάγματα του επαγγελματικού προσανατολισμού, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κάνετε την πολυπόθητη αλλαγή στην καριέρα και τη ζωή σας.

νεα καριέρα

  • Αξιολογήστε την ικανοποίηση από την τρέχουσα θέση εργασίας σας. Ποιες πτυχές της τωρινής σας δουλειάς σας αρέσουν και ποιες όχι; Ποιες από αυτές έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο της δουλειάς σας, την κουλτούρα της εταιρείας ή τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεστε; Έτσι, θα είστε προετοιμασμένοι για το τι να περιμένετε και ποιες προσδοκίες πρέπει να έχετε από κάθε δουλειά σας.
  • Καθορίστε τα ενδιαφέροντα, τις αξίες και τις δεξιότητές σας. Προσδιορίστε εάν οι βασικές σας αξίες και δεξιότητες σχετίζονται με όσα κάνατε έως τώρα ή αν πρέπει να πάρετε έναν εντελώς άλλο δρόμο.
  • Εξετάστε εναλλακτικές επιλογές καριέρας. Σκεφθείτε out of the box για επιλογές καριέρας που σας ταιριάζουν. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες να βρείτε ιδέες, τότε ένας σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού θα μπορούσε να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος.
  • Συγκρίνετε τις επιλογές σας. Η συγκριτική αξιολόγηση μέσα από εμπειρίες άλλων ανθρώπων και έρευνα που θα κάνετε θα σας βοηθήσει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και μια συνολική εποπτεία των χαρακτηριστικών κάθε εργασίας.
  • Εμπλακείτε προσωπικά. Μια καλή ιδέα θα ήταν να έχετε feedback εκ των έσω για κάθε τύπο εργασίας, για παράδειγμα μέσα από εμπειρίες φίλων σας, ή ιδανικά κάνοντας πρακτική ή προσφέροντας εθελοντική εργασία. Μόνο όταν έχετε ζήσει και δοκιμάσει κάτι, μπορείτε να ξέρετε ότι σας κάνει.
  • Συνδυάστε την παλιά με τη νέα σας καριέρα. Είναι σημαντικό να είναι κάπως συναφείς, έτσι ώστε να μπορείτε στο βιογραφικό σας να αναφέρετε την προηγούμενή σας εργασία και να αξιοποιήσετε τα προσόντα και τις γνώσεις που ήδη έχετε.
  • Αναβαθμίστε τις δεξιότητές σας. Όσο είστε ακόμα στην παλιά σας δουλειά, είναι χρήσιμο να κάνετε ό,τι μπορείτε για να έχετε περισσότερες δεξιότητες. Ξεκινήστε σεμινάρια, διαβάστε όσο περισσότερο μπορείτε και ασχοληθείτε με νέα καθήκοντα. Έτσι, θα χτίσετε ομαλά τη μετάβασή σας και θα έχετε χρόνο να σκεφθείτε και να πάρετε ψύχραιμες αποφάσεις.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός μπορεί, πάντως, να σας βοηθήσει να κάνετε αυτή τη στροφή στην καριέρα σας, αν νιώθετε ότι όλο αυτό είναι κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό, για να το κάνετε μόνοι σας.

 

Ευχαριστούμε το employ.edu  για το άρθρο