υγιεινη διατροφη

Πώς θα καταφέρετε να τρέφεστε σωστά, υγιεινά και οικονομικά

Κοινωνικα

Η υγιεινή διατροφή έχει γίνει must τα τελευταία χρόνια και στο διαδίκτυο κυκλοφορούν συνεχώς νέες συνταγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να τρέφεστε σωστά, συνδυάζοντας ποικίλα υλικά. Άλλωστε, η ελληνική κουζίνα αποτελείται από πολλά και ιδιαίτερα εύγευστα παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία μπορούν να τέρψουν τον ουρανίσκο και να δημιουργήσουν υπέροχα πιάτα. Το θέμα, όμως, παραμένει. Πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε την υγιεινή διατροφή μέρος της ζωής μας χωρίς να νιώθουμε ότι κάνουμε θυσίες αλλά και χωρίς να σπαταλάμε μία περιουσία σε ακριβά υλικά;

 

Ψωνίστε από τη λαϊκή αγορά

Στη λαϊκή αγορά πωλούνται τα παραδοσιακά προϊόντα σε χονδρική. Χωρίς μεσάζοντες παίρνετε τα τρόφιμα απευθείας από τον παραγωγό και ξέρετε ότι είναι φρέσκα, χωρίς πρόσθετα και χημικές ουσίες. Έτσι, καταφέρνετε δύο πράγματα. Αφενός ψωνίζετε φτηνά για να γεμίσετε το ψυγείο του σπιτιού σας και αφετέρου αγοράζετε ποιοτικά φρούτα και λαχανικά που φυσικά θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο συνολικό αποτέλεσμα του φαγητού που θα φτιάξετε.

λαικη αγορα

Αυτοσχεδιάστε στις συνταγές

Οι συνταγές που μπορούμε να βρούμε για υγιεινή διατροφή είναι πολλές, όμως από ένα σημείο και μετά μπορεί να μας κουράσουν και να νιώθουμε ότι δεν έχουν τίποτα να μας προσφέρουν. Η αλήθεια είναι πως αν έχετε συνηθίσει σε πιο παχυντικά φαγητά, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν ικανοποιείστε με αυτές τις γεύσεις. Ωστόσο, το μυστικό είναι στον αυτοσχεδιασμό. Προσθέστε υλικά που σας αρέσουν και τολμήστε να βάλετε και κάτι πιο ανθυγιεινό από αυτό που σας προτείνει η συνταγή. Αν είναι σε μικρή ποσότητα και το συνολικό αποτέλεσμα είναι σωστό, δεν θα έρθει και η καταστροφή του κόσμου, ενώ και εσείς θα είστε πιο ευχαριστημένοι.

μαγειρεμα

Αποφύγετε τα τηγανητά

Παλαιότερα, υπήρχε η τάση τα περισσότερα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα να μαγειρεύονται τηγανητά. Τηγανιτές πατάτες, τηγανιτές μελιτζάνες για το μουσακά, τηγανιτή φέτα σαγανάκι. Έτσι, το στομάχι μας έχει συνηθίσει να τρώει τηγανητά και είναι δύσκολο να μεταβεί σε μια άλλη κατάσταση. Η αλήθεια ωστόσο είναι μία. Αν καταφέρετε να απεξαρτηθείτε από τα τηγανητά –και αυτό θα το πετύχετε αν απέχετε από αυτά για μερικούς μήνες-, έπειτα μόνοι σας δεν θα θέλετε να τα ξαναβάλετε στη διατροφή σας, αφού το στομάχι σας πλέον δεν θα τα αντέχει και η γεύση θα σας φαίνεται σε όλα ίδια. Η εναλλακτική του να ψήνετε τα τρόφιμα και τα παραδοσιακά προϊόντα είναι πιο γευστική, σαφέστατα πιο υγιεινή, με λιγότερες θερμίδες και πιο ήπια για το στομάχι σας.

τηγανιτα αυγα

Δοκιμάστε και άλλες κουζίνες

Τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και γενικά η ελληνική κουζίνα είναι διάσημα στο εξωτερικό και σίγουρα αρέσουν σε όλους, όμως εμείς οι Έλληνες ελληνική κουζίνα τρώμε από τότε που ήμασταν παιδιά και πιθανώς να την έχουμε βαρεθεί. Δοκιμάστε και άλλες κουζίνες, όπως την κινέζικη, τη γιαπωνέζικη ή την μεξικάνικη και θα δείτε πως, επειδή οι γεύσεις είναι καινούριες, θα είστε περισσότερο πρόθυμοι να κάνετε μερικούς συμβιβασμούς και να φάτε την πιο υγιεινή και λιγότερο παχυντική εκδοχή κάθε πιάτου. Επιπλέον, ειδικά οι ασιατικές κουζίνες, διακρίνονται για την ευκολία με την οποία συνδυάζουν γεύση, ποιοτικά υλικά και υγιεινό τρόπο μαγειρέματος.

ταιλανδεζικο φαγητο