χαλια

Είναι ασφαλές να βάλω μοκέτα στο σπίτι μου;

Σπίτι

Τα παλαιότερα χρόνια, όπως βλέπουμε σε αμερικάνικες ταινίες προηγούμενων δεκαετιών, τα πατώματα όλων των σπιτιών είχαν μοκέτες, αλλά αργότερα αυτές έφυγαν από τη μόδα λόγω κάποιων δυσκολιών στη χρήση τους. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει επανέλθει η μόδα, αφού τα πλεονεκτήματα των μοκετών δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

xaliΑρχικά, η μοκέτα προσφέρει θερμομόνωση σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλα υλικά δαπέδου, όπως το ξύλο. Στην οικονομική κρίση μάλιστα που βιώνουμε, που πλέον η θέρμανση είναι πολυτέλεια για τους περισσότερους, η λύση της μοκέτας μπορεί να βάλει τέλος στο πρόβλημα του κρύου οικονομικά και ανεπιστρεπτί. Επιπλέον, η μοκέτα προσφέρει και ηχομόνωση, η οποία ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες χωρίς τέτοια πρόβλεψη κατά την ανέγερσή τους μπορεί να αποδειχθεί πολύ βολική. Τόσες φορές μας έχει παραπονεθεί ο ένοικος του κάτω ορόφου για τα τακούνια και άλλες τόσες έχουμε αισθανθεί ότι λόγω αυτού δεν μπορούμε να κινηθούμε όπως θέλουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Τέλος, η μοκέτα είναι ασφαλής αν έχετε παιδιά, που τρέχουν και πέφτουν μέσα στο σπίτι. Αν το σπίτι έχει γυμνό πάτωμα με μάρμαρο ή ξύλο ή χαλιά που δεν είναι σταθερά, μια απότομη κίνηση μπορεί να κάνει το παιδί να γλιστρήσει και να χτυπήσει, ενώ το πέσιμο στη μαλακή μοκέτα είναι σαφώς πιο ανώδυνο και με μικρότερους τραυματισμούς.

Ωστόσο, η μοκέτα παρουσιάζει και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία ήταν και η αιτία παλαιότερα να μειωθεί η χρήση της. Βέβαια, πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα μειονεκτήματα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς δυσκολία, αρκεί να είστε προσεκτικοί κατά την αγορά και τη συντήρηση. Είναι βασικό ζήτημα να επιλεγούν αντιαλλεργικές και αντιβακτηριδιακές μοκέτες που απωθούν τους μικροοργανισμούς και εκμηδενίζουν την πιθανότητα εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων στα παιδιά, πράγμα που οι κοινές μοκέτες του παρελθόντος δεν μπορούν να το πετύχουν. Επίσης, πρέπει να επιλέξετε μοκέτα, που είναι ανθεκτική στη χρήση, δε βρωμίζει εύκολα και καθαρίζεται γρήγορα. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές συσκευές, στο μέγεθος και την τιμή ηλεκτρικής σκούπας, κατάλληλες για τον καθαρισμό των μοκετών χωρίς κόπο. Επειδή η μοκέτα δεν τινάζεται ούτε αερίζεται όπως το χαλί, πρέπει να δώσετε μεγάλη σημασία στην αγορά μιας εύχρηστης και αξιόπιστης συσκευής που θα κάνει βαθύ καθαρισμό χωρίς να έχει χημικά συστατικά και βλαπτικές ουσίες για το περιβάλλον. Αφού αγοράσετε τις μοκέτες, καλό είναι να προσέξετε μερικά ακόμα σημεία στην τοποθέτησή τους. Αν το πάτωμα του σπιτιού είναι ξύλινο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδική κόλλα που δεν καταστρέφει το ξύλο, αν η μοκέτα αφαιρεθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Παράλληλα, καλό θα ήταν να αποφύγετε να βάλετε μοκέτα σε δωμάτιο παιδιού με άσθμα, καθώς και στο χολ, όπου πατάτε κατευθείαν με τα βρόμικα παπούτσια ερχόμενοι απέξω. Καλο θα είναι, να επιλέγετε τουε ειδικούς όπως τα biotapitokatharistiria για τον καθαρισμό της μοκέτας σας, μία φορά το χρόνο.

Με αυτές τις συμβουλές η χρήση της μοκέτας θα είναι απόλυτα ασφαλής και η επιλογή σας θα έχει μόνο καλά. Το σπίτι σας θα είναι θερμότερο, τα δωμάτια θα μοιάζουν μεγαλύτερα, θα κυριαρχεί το χρώμα που σας αρέσει και θέλετε να βλέπετε συνέχεια και θα απολαμβάνετε όπου και να βρίσκεστε ασύγκριτη θαλπωρή και ζεστασιά.