σεντονια

Πώς να καθαρίσετε τα υφάσματα του σπιτιού σας

Καθαριότητα Σπίτι

Το σπίτι μας είναι γεμάτο με υφάσματα κάθε τύπου που ομορφαίνουν τις επιφάνειες: σεντόνια, παπλωματοθήκες, κουβέρτες, πετσέτες, ριχτάρια και χαλιά δίνουν χρώμα σε κάθε δωμάτιο και προστατεύουν τα έπιπλα και τα πράγματα που αγαπάμε. Τα πλένουμε, όμως, σωστά ή μήπως στην προσπάθειά μας να τα διατηρήσουμε καθαρά τους μικραίνουμε τη διάρκεια ζωής; Διαβάστε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές και δείτε τα υφάσματά σας με άλλο μάτι αλλά και περισσότερη αγάπη.
Τα μάλλινα υφάσματα, όπως τις κουβέρτες, οφείλουμε να τις περιποιούμαστε με σεβασμό, γιατί το μαλλί είναι αρκετά ευπαθές υλικό και μπορεί να «μπει» πολύ εύκολα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι το στεγνό καθάρισμα. Αν πρόκειται να κάποιο ύφασμα χωρίς μεγάλη επιφάνεια, όπως ένα μικρό ριχτάρι, μπορείτε να το πλύνετε στο χέρι σε χλιαρό νερό.
Τα λινά και τα βαμβακερά υφάσματα αντέχουν περισσότερο, όμως προτού τα βάλετε στο πλυντήριο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν ξεβάφουν. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε ένα άλλο λευκό ύφασμα και τρίψτε το σε κάποιο σημείο του υφάσματος που σας ενδιαφέρει, το οποίο δεν φαίνεται πολύ, όπως η εσωτερική ραφή. Αν δείτε ότι δεν ξεβάφει, μπορείτε άφοβα να το βάλετε στο πλυντήριο. Πάντως, η πρακτική που ακολουθούνταν παλιά, να πλένονται δηλαδή τα σεντόνια, οι παπλωματοθήκες και οι πετσέτες σε υψηλή θερμοκρασία και με έντονο στύψιμο, μόνο κακό τους έκανε, ενώ, εκτός αν υπάρχουν έντονοι λεκέδες, δεν είναι καν απαραίτητη.

sentonia-aplomenaΤα μεταξωτά υφάσματα είναι επίσης ευπαθή. Συμβουλευθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή στην ετικέτα, για να ξέρετε αν χρειάζονται στεγνό καθάρισμα ή αν μπορείτε να τα βάλετε στο πλυντήριο. Σε κάθε περίπτωση, η έκθεσή τους στον ήλιο τα φθείρει, ενώ το σιδέρωμα πρέπει να γίνεται από την ανάποδη πλευρά.

Τα σενίλ και τα βελούδινα δεν είναι τόσο ευαίσθητα όπως τα μεταξωτά. Αν είναι κατασκευασμένα από επεξεργασμένο βαμβάκι, μπορείτε να τα βάλετε στο πλυντήριο, πάντα όμως σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν είναι όμως από πολυεστέρα, πρέπει οπωσδήποτε να τα πάτε στο καθαριστήριο, ενώ καλό είναι να μη σιδερωθούν, γιατί από τον ατμό μπορεί να καταστραφεί το πέλος τους.
Επίσης, μην ξεχνάτε τα μαξιλάρια. Οι μαξιλαροθήκες μπορούν να πλυθούν κανονικά στο πλυντήριο, όπως πλένετε και τις παπλωματοθήκες, ενώ τα ίδια τα μαξιλάρια μπορείτε επίσης να τα πλύνετε στο πλυντήριο σε ήπιο πρόγραμμα κάθε τρεις με έξι μήνες. Στο ενδιάμεσο, καλό είναι να τα τινάζετε ή να τα καθαρίζετε με το ειδικό εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας.
Τέλος, οι κουρτίνες και τα χαλιά χρειάζονται ειδική μεταχείριση. Τις πρώτες μπορείτε να τις πλένετε στο πλυντήριο μόνο αν το αναγράφουν σαφώς. Σε αυτή την περίπτωση, αν είναι άσπρες μπορείτε να προσθέσετε στη θήκη του απορρυπαντικού μαγειρική σόδα, που θα τις κάνει να λάμπουν ακόμα περισσότερο. Για τα χαλιά αλλά και τις κουρτίνες που δεν πλένονται στο πλυντήριο, πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένη εταιρεία καθαρισμού, η οποία αφενός θα τα καθαρίσει σε βάθος με τρόπο που εσείς δεν μπορείτε και αφετέρου θα φροντίσει ακόμα και το πιο ευπαθές υλικό, ώστε να μοιάζει σαν καινούριο.